• Zisťovanie záujmu o antigenové testy v 2022/2023

          • Vážení rodičia,

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVaŠ SR“)  sa pripravuje na nasledujúci školský rok 2022/2023 a zároveň na bezpečný návrat žiakov do škôl v súvislosti s ochorením COVID-19.

            Z tohto dôvodu nás požiadali  o zistenie záujmu rodičov resp. plnoletých žiakov o antigénové samotesty na domáce použitie pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl, stredných škôl a špeciálnych stredných škôl, ktoré budú určené na použitie pred prvým nástupom do školy v školskom roku 2022/2023 a podľa potreby v prípade opätovného výskytu COVID-19 v škole.

            MŠVVaŠ SR plánuje zabezpečiť distribúciu antigénových samotestov na bezpečný návrat do škôl v školskom roku 2022/2023 na konci školského roka 2021/2022, aby rodičia dostali antigénové samotesty ešte pred letnými prázdninami.

            Vopred zdôrazňujeme, že rodičia, ktorí požiadajú o antigénové samotesty, budú povinní v prípade zvýšeného výskytu COVID-19 testy používať a nahlasovať každé vykonanie antigénového samotestu podľa inštrukcií MŠVVaŠ SR.

            Na základe tohto v spolupráci s triednymi učiteľmi vyjadrite záujem o tieto testy bud formou edupage, cez ŽK , príp.sms alebo telefonicky do 2.6.2022, aby sme ako škola mohli tieto údaje zosumarizovať a odoslať MŠVVaŠ na spracovanie. Dakujeme. Vedenie školy.

          • Atletické súťaže žiakov

          • Dňa 20.5.2022 sa konalo okresné kolo v 4 boji žiakov základných škôl, na ktorom sa zúčastnili aj naši žiaci a úspešne reprezentovali svoju školu. Súťažili sa v štyroch disciplínach:hod Nerf Vortexom, beh na 60m, skok do diaľky, beh na 600m-dievčatá a beh na 1000m-chlapci.

            Naši žiaci sa v každej z disciplín umiestnili veľmi vysoko v poradí a niektorí jednotlivé disciplíny aj vyhrali. Daniela Giertlová sa v behu na 600m umiestnila na 3. mieste, Adam Schon v behu na 1000m skončil na 1.mieste, Jerguš Matula  v behu na 1000m na 3.mieste, Kristián Bubelíny v hode raketkou Nerf Vortex na 2.mieste, v behu na 60 m  na 1. mieste. 

            V celkovom súčte všetkých štyroch disciplín postúpili Jerguš Matula z 3.miesta a Kristián Bubelíny z 2. miesta do krajského kola, ktoré sa bude konať v Banskej Bystrici. 

            Našu školu ešte úspešne reprezentovali aj Ján Cencer, Andrej Kováčik, Ela Póčová, Bianka Kováčiková, ktorí sa tiež v jednotlivých disciplínach umiestnili medzi prvými šiestimi pretekármi. 

            Všetkým žiakom za úspešnú reprezentáciu školy gratulujeme

             

          • Futbalové úspechy našich žiakov

          • V mesiaci máj sa rozbehli opäť medziškolské súťaže, na ktorých sa zúčastnili aj naši žiaci.

            Ako prví reprezentovali našu školu žiaci prvého stupňa vo futbale, ktorí sa zúčastnili okresného kola Mc Donald´s cupu. Umiestnili sme sa na veľmi peknom druhom mieste, za víťazným družstvom ZŠ P2 z Brezna.

            O tento úspech sa zaslúžili žiaci:

            Baka Viktor, Giertl Jakub, Giertl Juraj, Giertl Peter, Giertlová Tamara, Kalvaster Matúš, Kováčik Teodor, Pančíková Karin,Úradník Sebastián, Zemko Tomáš

            Žiaci prvého stupňa sa zúčastnili následne na kvalifikačnom turnaji O pohár generálneho riaditeľa ŽP. V silnej konkurenci vyhrali svoju skupinu a postúpili do finálového miniturnaja, ktorý sa konal 13.5.2022 na ihrisku ZŠ P2 v Brezne.

            V konkurenci silných tímov ZŠ P2 a ZŠ Heľpa sme sa nakoniec umiestnili na treťom mieste keď sme prehrali zápas so ZŠ Heľpa a remizovali s celkovým víťazom ZŠ P2

            O pekný úspech sa pričinili žiaci:

            Matúš Kalvaster,Michal Kováčik,Tomáš Zemko, Sebastián Úradník, Jakub Giertl, Karin Pančíková, Viktor Baka, Teodor Kováčik, Juraj Giertl, Peter Giertl.

            Potom sa dňa 16.5.2022  naši mladší žiaci rok narodenia 2009-2011 zúčastnili okresného kola v malom futbale organizovaného Centrom voľného času v Brezne.

            V konkurencii 8 družstiev sme obsadili 6.miesto, keď sme dva zápasy vyhrali a 5 prehrali. Turnaja sa zúčastnili a našu školu reprezentovali:

            Bartoš Patrik,Figľuš Šimon,Giertl Ján,Koštiaľ Alex, Kováčik Ján,Kvietok Kristián, Pindiak Lukáš,Rosík Ján, Štulrajter Timotej, Zachar Alex

            Za úspešnú reprezentáciu našej školy im srdečne gratulujeme

          • Pekné 4. miesto v dejepisnej súťaži - Medzníky 2. svetovej vojny

          • Dňa 19. mája 2022 sa v ZŠ s MŠ Pionierska 2, Brezno konalo okresné kolo dejepisnej súťaže družstiev - Medzníky 2. svetovej vojny. Našu školu reprezentovali traja deviataci: Lucia Štulrajterová, Jozef Schőn a Juraj Pepich. V konkurencii siedmich zúčastnených škôl sa nestratili, keď obsadili pekné 4. miesto so stratou 4 bodov na víťazné družstvo z Polomky. Dokázali, že problematika 2. svetovej vojny, Slovenského štátu a SNP im nie je cudzia a vedia sa v nej šikovne orientovať. Potvrdili, že patria k mladým ľuďom, ktorým poznanie dejín nie je na príťaž, ale na poučenie. Veď, ak sa nepoučíme z histórie, sme odsúdení si ju zopakovať. Všetkým členom nášho družstva srdečne blahoželáme a do budúcnosti prajeme veľa podobných úspechov.

                

                                                                                                       Mgr. P. Švantner

          • Mliečny deň na škole

          • Mlieko. Čo je vlastne mlieko? Definíciu pojmu si vie každý sám vyhľadať na internete či v slovníku, no podstatné je, že ide o dôležitú potravinu pre náš organizmus. Už odpradávna nám staré mamy prízvukovali, že sa máme zdravo stravovať a piť veľa mlieka. V niektorých rodinách to platí dodnes, no u väčšiny sa konzumácia mlieka vytráca.

            Svetový deň mlieka v školách je každoročnou udalosťou, pri ktorej sa má vyzdvihnúť dôležitosť a potreba zahrnúť mlieko a mliečne výrobky do svojho jedálnička. Mlieko a výrobky z neho sú nenahraditeľnými zložkami plnohodnotnej stravy. Obsahujú množstvo vitamínov i vzácne mliečne bielkoviny. Tretí májový utorok si mnohé školy pripomínajú tento deň bielou farbou oblečenia, výrobou projektov či kvízmi o mlieku.

            Inak to nebolo ani v našej škole. Pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka sme na našej škole dňa 19. 5. 2022 zorganizovali deň venovaný mlieku ako dôležitej zložke našej výživy. S podporou Agravital - Breznianska mliekareň si naše pani učiteľky pripravili pre žiakov malú ochutnávku mliečnych výrobkov. Žiakom sa zbiehali slinky pri pohľade na tvarové a pudingové koláčiky, syrové pagáčiky, nátierky rôznych chutí, či dokonca na puding a sladené mliečka, ktoré našej škole darovala mliekareň.

            Šikovné dievčatá zo 6. a 9. ročníka pod vedením pani učiteľky Mgr. Lucie Pančíkovej nám v školskej kuchynke pripravili ochutnávku zdravých nátierok z tvarohu, syrov a bryndze. Pre sladké jazýčky uvarili puding a pani učiteľky prispeli chutnými koláčikmi.

            Nechýbali ani osviežujúce jogurtové mliečka, ktoré nám sponzorsky venovala Breznianska mliekareň. Rolu kuchárok dievčatá vymenili za rolu hostesiek, a tak si na zdravej pochúťke mohol zamaškrtiť každý žiak 1. i 2. stupňa. Maškrtky sa minuli rýchlosťou blesku, no my sme boli radi, že sme podporili myšlienku, že Svetový deň mlieka na školách je dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko ako každodennú súčasť nášho života.

            Ďakujeme všetkým – žiakom, pani učiteľkám i Breznianskej mliekarni za vydarené podujatie!

            Mgr. Ivana Kováčiková, Mgr. Andrea Turňová

             

          • Slávik Slovenska 2022

          • V tomto školskom roku sa uskutočnilo  na našej škole školské kolo v speve ľudových piesní, Slávik Slovenska, ktorá má už dlhoročnú tradíciu. Jubilejný 30.ročník, ktorý sa mal uskutočniť v šk.r. 2020 sa po dvojročnej pauze konal 28.apríla 2022. V I.kategórii súťažili žiaci 1. až 3. ročníka. Na I. mieste sa umiestnila Žofia Prečuchová z III.A, na II. mieste skončila Simona Švantnerová z III.B a tretie miesto si vyslúžili Tobias Auxt z II.A a Nina Giertlová z I.B triedy. V II. kategórii súťažili žiaci 4. až 6. ročníka. Najväčší úspech I. miesto získala Janka Prečuchová  zo VI.A, na II. mieste sa umiestnila Lucia Švantnerová  zo VI.B. Porota tretie miesto neudelila. Do III. kategórie sa žiaci neprihlásili.

            Žofia Prečuchová a Janka Prečuchová našu školu reprezentovali aj na Okresnom kole, ktoré sa konalo 16.mája 2022 v Centre voľného času v Brezne. Spevácke výkony súťažiacich boli na vysokej úrovni. Žofia Prečuchová získala vo svojej kategórii krásne II. miesto. Blahoželáme.

                                                                                                          Mgr. Jana Sedliaková

          • 49 ROKOV PRIATEĽSTVA

          • V dňoch 24. až 27. mája 2022 navštívia našu školu a obec žiaci a učitelia z družobnej školy v Týništi nad Orlicí. Tak ako každý rok čaká všetkých účastníkov bohatý program. V stredu navštívime Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline. Nasledujúci deň ráno sa uskutoční zápas vo vybíjanej v telocvični ZŠ a potom pripravia program spojený s výletom jednotlivé rodiny . Tešíme sa na nových priateľov a pekné zážitky.

            Našu družobnú školu môžete pozrieť aj na:

            http://www.zstyniste.cz/

            Program:

            Utorok

            24.5. 15,00 – 15,30 hod. príchod do školy, privítanie, rozdelenie detí do rodín program v rodinách

            Streda

            25.5. 9,00 hod. zraz na stanici železničky v Č. Balogu, odchod vláčikom do Vydrova  14,00 predpokladaný návrat vláčikom na stanicu, rozchod detí

            Štvrtok

            26.5. 9,00 hod. zápas vo vybíjanej – telocvičňa ZŠ

            Piatok

            27.5. 8,30 odchod autobusu, zraz deti 8,00 – 8,30 pred ZŠ

          • Webinár o kariernom poradenstve pre rodičov

          • Vážení rodičia,

            Neváhajte a pripojte sa vo štvrtok 19.5.2022 o 18:00 na online webinár na tému Čo je kariérové poradenstvoAký má význam pre rodiča a dieťa v procese sebapoznávania a rozvoja zručností pri riadení vlastnej kariéry. Je  určený pre rodičov detí piateho až deviateho ročníka základnej školy.  Webinár organizuje Regionálne centrum kariéry v Brezne v spolupráci s Centrom pedagogicko- psychologického poradenstva v Brezne. Stretnutím Vás budú sprevádzať  Mgr. Mariana Kováčiková  kariérová konzultantka RCK a Mgr. Ivana Šándorová odborný zamestnanec  CPPPaP.

            Prihlasovací dotazník:  na webinár sa prihlásite tu: https://www.survio.com/survey/d/Q8E5V3M4Y1U8P9K4K

            Webinár  sa bude konať  ONLINE cez aplikáciu TEEMS. Link /pozvánka  do teemsu vám bude zaslaný v deň konania na Váš e-mail, ktorý uvediete v prihlasovacom dotazníku.

            V prípade akýchkoľvek otázok alebo pomoci pre účasť na webinári Nás môžete kontaktovať na t.č. 0908 514 224.

        • Pozastavenie školského semafóru
          • Pozastavenie školského semafóru

          • Ministerstvo školstva za účelom aj naďalej udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach zostavilo „USMERNENIE K BEZPEČNÉMU PROSTREDIU V ŠKOLÁCH A ŠKOLSKÝCH ZARIADENIACH  POČAS PANDÉMIE OCHORENIA COVID-19 A MIMORIADNEJ SITUÁCIE“, ktoré je platné po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie v čase, keď ŠKOLSKÝ SEMAFOR je pre zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie pozastavený

            V platnosti ostali

            1.Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti ,ktoré rodič predkladá pri nástupe do školy po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 3 a viac posebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov)

            2.Ospravedlnenie neprítomnosti
            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú)aj z dôvodu ochorenia.
            Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie
            od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka).

            3.Ranný filter z dôvodu zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov.

            4. Dobrovoľné domáce samotestovanie

            5. Izolácia a karanténa osoby pozitívne testovanej na COVID -19

            Bližšie informácie nájdete na https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/

             

          • Celoslovenské testovanie žiakov 5.ročníka

          • Testovanie 5 sa v školskom roku 2021/2022 uskutoční 18. mája 2022 (streda) pre ZŠ s vyučovacím jazykom slovenským z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra.

            Testovania sa zúčastňujú všetci žiaci 5.ročníka. Testovanie začne od 8:00,preto žiaci nastúpia do školy tak ako vždy na prvú vyučovaciu hodinu. Testovanie bude prebiehať v hornom pavilóne školy podľa určeného rozpisu a časového harmonogramu. Žiaci pojdu po ukončení  testovania domov.

            Z dôvodu organizačného zabezpečenia testovania sa budú žiaci 7.-9.ročníka v tento deň vyučovať dištančne podľa platného rozvrhu. Jednotlivé hodiny budú buď online formou cez ZOOm alebo offline na Bezkriedy či edupage.  Každý jeden vyučujúci si dohodne so žiakmi formu vyučovania podľa toho či vykonáva dozor na testovaní alebo nie.

            Piatakom želáme úspešné zvládnutie tohto prvého testovania na druhom stupni (v nižšom strednom vzdelávaní).

      • Kontakty

        • Základná škola
        • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
        • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
        • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje