• Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Dňa 17. 10. sa uskutočnil centrálny online test školského kola olympiády zo slovenského jazyka, ktorého sa zúčastnilo 19 žiakov 8. a 9. ročníka. Najúspešnejší z nich dňa 23. 10. podstúpili aj písomnú a ústnu časť školského kola, zameranú na prácu s textom (jeho transformáciu do zadaného slohového útvaru) a na rečnícky prejav. Najúspešnejší riešitelia:

            1. Ela Póčová (IX.A)

            2. Samuel Voštiar (IX.A)

            3. Michal Ilavský (IX.A)

            Žiačka Ela Póčová bude našu školu reprezentovať v okresnom kole v Brezne.

          • Mesiac úcty k starším

          • Mesiac október je vyhlásený za Mesiac úcty k starším a vtedy nielen staršia generácia vníma vlastný vek, ale aj deti a vnúčatá si viac uvedomujú pevné miesto, ktoré v ich živote zaslúžene patrí starým a prastarým rodičom. Oni potrebujú našu pozornosť, nielen v tomto mesiaci. V škole aj školskom klube sa snažíme viesť deti k tomu, aby si vážili svojich starých rodičov a pomáhali im. Pri tejto príležitosti sme sa počas celého mesiaca venovali príprave darčekov, pozdravov a programu v podobe spevu a tanca. Spoločne s deťmi s materských škôl sme v piatok 20. októbra potešili babky a dedkov, ktorí boli pozvaní do Kultúrneho domu v Čiernom Balogu. Tí sa nám poďakovali silným potleskom a úsmevom. Sme radi, že sme spoločne prispeli k vytvoreniu peknej sviatočnej atmosféry a mohli tak vyjadriť svoju úctu a vďaku starším obyvateľom našej obce.

            Renáta Kvietková

          • Dôležitý oznam

          •             

            Areál školy je od 2.11.2023 v čase od 7:45 – do 12:00 hod. uzavretý!!!

            Dňom 2.11.2023 nadobúda platnosť zákaz vstupu do areálu školy počas vyučovania, ktorý bol schválený pedagogickou radou.

            Vstup do priestorov základnej školy je pre cudzích návštevníkov možný len pri  nahlásení z dôvodu návštevy.

            1. Ten, kto nie je zamestnanec alebo žiak školy, sa nesmie v objekte školy pohybovať bez sprievodu zamestnanca školy, ani vstupovať do chodieb, tried a učební.

            2. V dobe vyučovania je rodičom povolený vstup len z nevyhnutných dôvodov, aj to len v sprievode služby konajúceho zamestnanca. Pokiaľ rodič/zákonný zástupca privedie dieťa do školy neskôr (napr. kvôli návšteve lekára a pod.), zavolá na t. č. 0940 038 121, ktoré mu umožní vstup do budovy školy. Dieťa do areálu školy vstupuje samostatne.

            3.  Zákonný zástupca alebo ním poverená plnoletá osoba si vyzdvihne dieťa osobne, ak bol školou informovaný o úraze alebo chorobe žiaka. Svoj príchod ohlási u vedenia školy na  t. č. 0911 300 822, 0905 634 513, príp. u triedneho učiteľa alebo vyučujúceho.

            4.  Pokiaľ je žiak uvoľnený zo školy na základe písomnej žiadosti rodiča/ zákonného zástupcu, ten čaká na dieťa pred školou, v ojedinelých prípadoch vo vestibule školy.

             

            Zákonní zástupcovia alebo nimi poverené osoby čakajú na svoje deti pred budovou školy. Nie je možné, aby sa tieto osoby domáhali vstupu do chodieb školy, do školských šatní, prípadne využívali školské sociálne zariadenia.

            Výnimku vstupu majú tí rodičia, ktorí si prídu pre dieťa do ŠKD v popoludňajších hodinách po 12:00 hod.

            Rodič/zákonný zástupca je povinný rešpektovať zákaz vstupu cudzím osobám do budovy školy (ochrana života a zdravia deti, hygienické dôvody.)

             

            V prípade, že rodičia potrebujú riešiť niečo osobné, vedenie školy, pedagógovia aj ďalší personál sú im plne k dispozícii po dohode.

             

             

             

            Ďakujeme!                                                                                             Vedenie školy

             

          • Medzinárodný deň jablka

          •  

            Tento významný deň si každoročne pripomíname 21. októbra, pretože žiakom pripomína, aké dôležité je konzumovať a pravidelne zaraďovať jablká do svojich jedálničkov. I keď trošku s oneskorením, ale predsa sa žiaci dočkali a v utorok (24.10.2023) si mohli pochutnať na sladkých maškrtách vyrobených z jabĺk. Či už na čerstvom, šťavnatom jabĺčku, jablčnej šťave, alebo rôznych druhoch koláčov, ktoré s láskou pripravili pani učiteľky. Fakt, že jabĺčka žiaci milujú, potvrdili za pár minút podnosy zívajúce prázdnotou. Tešíme sa, že väčšina žiakov je milovníkom tohto jesenného ovocia a veríme, že úspech tejto aktivity sa preukáže aj v budúcom školskom roku. Všetkým, ktorí akokoľvek prispeli k uskutočneniu tejto aktivity, či už pani učiteľkám, žiakom 8. a 9. ročníka, alebo spoločnosti Tesco Brezno za sponzorský dar vo forme jabĺk, zo srdca ďakujeme!

             https://youtu.be/xQtkpCiMk3k?feature=shared

            Mgr. Andrea Turňová

          • Ponožkový október

          • "Dobro dáš – dobro sa ti vráti.“ Neustále vštepujeme do povedomia žiakov fakt, že pomáhať si je nielen potreba, ale aj nutnosť. Aj naši žiaci a kolegovia spojili svoje sily a zapojili sa v mesiaci október do zbierky, ktorá zahreje nemálo ľudí. Ľudí, ktorí pomoc potrebujú a sú na ňu odkázaní. Ponožky konkrétne putovali do DD a DSS v Nemeckej a detičkám do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Z úprimného srdca chceme poďakovať všetkým žiakom I. aj II. stupňa, pani učiteľkám i zákonným zástupcom za každý jeden pár ponožiek... Aj vďaka vašej dobročinnosti sme mnohým ľuďom dokázali vyčariť úsmev na tvári. Ďakujeme!

            Mgr. Andrea Turňová

          • Návšteva DD a DSS - Hron, Nemecká

          • Ak zazriete usmievajúceho sa človeka, pohladí to vaše srdce, ale ak ste tým, kto sa snaží vytvoriť úsmev na tvári, tak je to o to vzácnejšie a emočnejšie. Rovnako sa aj nám podarilo potešiť ľudí v DD a DSS v Nemeckej. V pondelok (23.10.2023) pri príležitosti Mesiaca úcty k starším sme zavítali do spoločenských priestorov DD, kde naše žiačky – Zojka Kováčiková (IX.A), Janka Prečuchová (VIII.A), Žofka Prečuchová (V.B), Nikolka Štulrajterová (II.B) a Viktorka Zaťková (II.A) si pre klientov, predovšetkým starších ľudí, pripravili program. Priestory sa ozývali ľudovými piesňami, tónmi akordeónu, zároveň latinsko-americkými tancami rozhýbali niektorých prísediacich a túto bohatú ponuku uzavreli básničkami. Úsmevy na tvárach, radostné tlieskanie či samotný spev nám boli dôkazom, že naša snaha stála za to. Už teraz sa spolu s p. učiteľkou Luciou Pančíkovou tešíme na ďalšiu návštevu!

            Mgr. Andrea Turňová

          • Vyhodnotenie projektu

          • „Záložka  do knihy spája školy – Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov“

             

                Žiaci našej školy sa zapojili do  projektu „Záložka do knihy spája školy“ aj tento rok  a to s veľkou radosťou, predstavivosťou a nadšením. Žiaci 1. – 5. ročníka pracovali s veľkou chuťou a tvorivosťou.  Inšpirovali sa hlavne prečítanými knihami, rozprávkami z vyučovacej hodiny ako aj kníh požičaných zo školskej alebo obecnej knižnice. Veľa žiakov má doma svoje vlastné knižnice na veľmi dobre vybavenej úrovni a tak deti čerpali námety aj z domu – z vlastných knižníc. Veľmi nápomocné im boli triedne pani učiteľky ako aj pani učiteľky výtvarnej výchovy,  pracovného vyučovania a pani vychovávateľky. Nápady boli rôzne - vylisované, podliepané a laminované záložky, záložky v tvare sovičiek, hadíkov, vtáčikov, kníh, telefónnych slúchadiel,  postavičiek z rozprávok a množstvo iných zaujímavých nápadov s danou témou.

            Žiaci II. stupňa väčšinou pracovali pod vedením p. učiteliek SJ a VYV.

            Žiaci svoje záložky dotvárali rôznymi technikami - strihali, lepili, navliekali gombičky, farebné nitky  a koráliky ale aj dolepovali oči, skladali a iné.

            Nápady boli rôznorodé a neobyčajne. Deti zhotovili záložky kde zapojili svoju vlastnú fantáziu a predstavivosť.

            Prácu záložiek si deti užívali a vychutnávali. Z našej školy sa do projektu zapojili žiaci 1. – 9. ročníka a spoločne sme vyrobili 200 záložiek.

            Našou partnerskou školou bola ZŠ z Týnišťa - ČR. Žiakom sme poslali naše záložky ale aj propagačné materiály a informačné letáčiky o našej obci z regiónu, v ktorom žijeme  aj keď táto škola je v partnerstve s našou školou už niekoľko rokov a budeme  sa tešiť na ich výrobky.

                Všetkým žiakom prajem ešte veľa nápadov a kreativity do ďalšej práce v projekte „Záložka“ a spoluprácu s vybratou partnerskou školou, či už z Českej republiky alebo zo Slovenska.

               Do budúcnosti sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s vybratou partnerskou školou.

             

            V Čiernom Balogu, dňa  17.10.2023                                             Mgr. Mária Poliačiková

                                                                                                                   koordinátor projektu

                                                                                                                             

             

          • Voľné pracovné miesto

          • Základná škola,  Jánošovka,  Školská 511/2, 976 52  Čierny Balog  informuje  o voľnom  pracovnom  mieste   na nasledovnú    pozíciu:

             

            Pracovná pozícia:                 Pedagogický asistent

            Úväzok:                                  100 %

            Dátum nástupu:                    13.11.2023

            Doba zamestnania:               doba určitá do 31.8.2024 s predpokladom predĺženia

             

            Kvalifikačné predpoklady:

            Vzdelanie podľa zákona č. 138//2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch v znení neskorších predpisov a vyhlášky č. 1/2020, ktorou sa ustanovujú kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné požiadavky pre jednotlivé kategórie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov:

            - spôsobilosť na právne úkony,

            - vek nad 18 rokov,

            - ovládanie štátneho jazyka,

            - zdravotná spôsobilosť,

            - bezúhonnosť.

             

            Požadované  doklady:
            Žiadosť s telefónnym kontaktom a emailovým kontaktom, štruktúrovaný životopis,
            fotokópie dokladov o vzdelaní a pedagogickej praxi, písomný súhlas uchádzača na použitie osobných údajov pre potreby prijatia.

             

            Termín podania žiadosti:
            Požadované  doklady  zasielajte  na adresu ZŠ, príp. emailom  zsjanosovka@gmail.com  do  25.10.2023. Uchádzači, ktorí splnia podmienky, budú pozvaní na osobný pohovor. Riaditeľstvo školy bude kontaktovať iba vybraných uchádzačov.

             

            Termín výberového konania : štvrtok 2.11.2023 od 13:00 hod..

             

          • Naša BODKA

          • Na konci školského roka 2022/2023 sa naši žiaci Ján Giertl a Kristián Kvietok zapojili do súťaže o najbudka Slovenska 2023. Síce sme súťaž nevyhrali, ale potešila nás informácia, kde sa naša búdka "BODKA" nachádza. Naša "Bodka" je umiestnená v štáte Bosna a Hercegovina, na mínovom poli, ktoré je v dnešnej dobe už veľká rarita (viď foto).

            Prostredníctvom FB stránky - www.malalehota.bielemore.sk, môžete naďalej hlasovať za nášho favorita  - NAJ Búdka facebook 2023. Súťaž bude otvorená non stop až do 30.júna 2024. Stačí správne vybrať búdku  podľa priloženej fotky a dať laik. Ďakujeme

            Hlasovať môžete tu: búdka Balog 

          • EXPERT – starší brat Všetkovedka

          • Súťaž EXPERT sa uskutoční v rovnakom termíne ako Všetkovedko, teda 28.novembra 2023.

            Zapojiť sa môžu žiaci všetkých ročníkov druhého stupňa

            Piataci a šiestaci majú zjednodušené pravidlá-riešia dva testy.

            Starší žiaci súťažia v dvoch rôznych témach, ktoré si vyberajú zo šiestich ponúknutých.

            O titul EXPERT za 16 rokov bojovalo už viac ako 151000 žiakov. Pridáš sa  tento rok k nim aj ty? Cena je 5 €.

            Kto sa chce zapojiť kontaktujte svojho triedneho učiteľa.

             

          • Zber textilu!!!

          • Zber textilu je tu opäť ako minulý rok. Nevyužité veci podľa priloženého letáku môžete nosiť, posielať po svojich deťoch do školy až do konca októbra.

          • 15 rokov so Všetkovedkom

          • VŠETKOVEDKO – súťaž, ktorá dáva našim žiakom šancu získať titul Najmúdrejšieho medzi najbystrejšími, je medzi žiakmi, učiteľmi a rodičmi veľmi populárna a pri príležitosti jej 15. výročia ju organizátori obohatili aj o NOVINKU a rozšírili súťaž o prvákov, teda je určená všetkým od prvej po štvrtú triedu ZŠ.

            Za uplynulých 14 rokov si sily v súťaži zmeralo viac ako 200 000 detí.

            Tento rok si už 15-krát budú môcť aj žiaci našej školy overiť svoje vedomosti. Hravou formou sa naučiť nové veci, ale aj mať možnosť zažiť úspech. Súťaž sa uskutoční 28.novembra 2023.

            Na stránke súťaže si môžu žiaci bezplatne vyskúšať, ako by zvládli minuloročné úlohy a prváci pozrieť podobné úlohy, aké budú v súťaži talentida.sk

            Ak sa rozhodnete dať svojim žiakom šancu získať titul VŠETKOVEDKO, určite to ocenia nielen oni, ale aj vy- ich rodičia. Nie je to náročné – stačí ich najneskôr 24. októbra 2023 prihlásiť u svojho triedneho učiteľa a uhradiť štartovné 5 € za žiaka.

            VŠETKOVEDKO - Talentida

        • Praktická časť účelového cvičenia žiakov II. stupňa 2023/2024
          • Praktická časť účelového cvičenia žiakov II. stupňa 2023/2024

          • ​​​​Dňa 6. októbra 2023 sme na našej škole realizovali praktické účelové cvičenie žiakov II. stupňa. Počas nádherného jesenného dopoludnia sa naši žiaci oboznámili s ukážkami práce zdravotníckych záchranárov z Brezna. Žiaci získali mnohé cenné rady o riešení rôznych problémov, s ktorými sa stretávajú záchranári, počnúc zastavením krvácania až po riešenie stavu bezvedomia.

             

            Následne k nám na futbalové ihrisko dorazili aj príslušníci dobrovoľného hasičského zboru v Čiernom Balogu. Hasiči žiakov oboznámili s prevenciou pred požiarmi, s najčastejšími typmi požiarov, pri ktorých zasahujú a nakoniec nám poukazovali hasiace prístroje, hasičské oblečenie, hasičské autá a inú potrebnú výzbroj. Najväčší úspech medzi žiakmi mali praktické skúšky moderných hasičských prúdnic, pomocou ktorých si žiaci odskúšali rôzne typu prúdu a prietoku vody.

            Praktické účelové cvičenie sme ukončili krátkou turistikou v blízkom okolí našej Základnej školy. Domov sme sa všetci vracali s dobrým pocitom a bohatší o mnohé cenné poznatky.

            Viac fotiek vo fotoalbume..

             

      • Kontakty

        • Základná škola
        • sekretariát, ZRŠ : 0911 300 822 riaditeľ školy: 0911 925 922 ekonom. oddelenie 0911 662 812 školská jedáleň: 0917 383 386
        • Jánošovka, Školská 511/2 Čierny Balog Slovakia
        • Prima banka číslo účtu: SK41 5600 0000 0021 2112 9002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje